Så hittar du billån med lägst ränta

Svenskarna jagar den bästa räntan som aldrig förr. Det är numera relativt riskfritt att ta olika typer av lån då räntorna är låga. Låga räntor gäller även för billån. De flesta måste teckna billån för att kunna finansiera sitt bilköp. En bil är trots allt en ganska stor utgift. Trots att det finns gott om potentiella långivare just nu måste du vara vaksam och inte falla för den första långviaren. Det är inte säkert att din bank erbjuder den bästa räntan för billån.

Det finns många långivare som specialiserar sig på billån med låg ränta. Därför lönar det sig att jämföra innan du tecknar ett lån. Autofin hjälper dig att jämföra räntor för billån, vi bistår även med information kring bilfinansiering och bilköp. Vi tror att det gör dig till en bättre bilköpare och en bättre bilägare.

De flesta bilköpare måste låna pengar till sitt bilköp. Ytterst få har råd att köpa en ny bil kontant. Som låntagare är det viktigt att få billån med låg ränta eftersom ett lån med en högre ränta ger dig onödigt höga månadskostnader. Det finns flera olika metoder som du kan använda dig av om du vill vara säker på att hitta billån lägst ränta.

Ränta billån

Räntor för billån ligger vanligvis på 3-7 procent

Aktuella räntor för billån

Många väljer fortfarande att begära ut dagsaktuella räntor från Sveriges alla banker för att jämföra med papper och penna hemma vid köksbordet. Det är en långsam och ineffektiv metod. De som använder denna, smått föråldrade, metod känner oftast inte till att man kan jämföra och hitta billigast ränta för billån online. Genom att använda jämförelsetjänster hittar du snabbt billån med bäst ränta och du kan välja det lån som passar dig och dina förutsättningar. Dessutom tas bara en kreditupplysning till skillnad mot om du skulle fråga alla banker separat.

Det är viktigt att inte låna mer pengar än vad du behöver för att finansiera ditt bilköp. Om du har sparpengar undanstoppade kan du kanske använda delar av det kapitalet för att finansiera ditt bilköp. Då kan du låna ett lägre belopp. Tänk på att kontantinsatsen vid ett billån alltid motsvarar 20 % av bilens värde. Med andra ord måste du alltid ha ett visst eget kapital när du ansöker om ett billån. Om du lånar en lägre summa kan du få billig ränta billån. Ett högre lånebelopp kan också generera en lägre ränta om du har en god ekonomi. Faktorer som antal gjorda kreditupplysningar och huruvida du är en lojal kund hos din bank är avgörande för vilken ränta billån du får. Trogna kunder kan oftast förhandla sig till en lägre ränta.

Vissa väljer att ta med listor till banken, som de skrivit ut från jämförelsesajter, för att få ett bättre förhandlingsläge. Genom att visa att andra banker är villiga att erbjuda bättre villkor kan du ibland pressa din egen bank till att matcha de andra bankernas villkor.

Billån lägst ränta

Jämför räntor billån online

Du kan begära ut dagsaktuella räntelistor från bankerna. Du kan också prata med din personliga bankman för att förhandla om räntorna. Men det bästa och mest effektiva alternativet är att jämföra räntor online. Då flera jämförelsesajter samarbetar med de största bankerna och långivarna. Det betyder att du kan vara säker på att alltid få de bästa lånevilllkoren.

Bankerna vill ha så många kunder som möjligt. Konkurrensen från onlinebanker har ökat, vilket har tvingat storbankerna att se över sina räntor och erbjuda ännu bättre villkor. I vissa fall erbjuder onlinebankerna lägre ränta än storbankerna. Det beror oftast på att onlinebankerna är specialiserade på vissa låntyper, exempelvis billån med låg ränta. Som specialister kan de erbjuda bättre lånevillkor inom sitt område.

Välj rätt lån när du ska köpa bil

Ett billån måste alltid delfinansieras av en kontantinsats och räntorna kan vara höga beroende på vilken typ av lån som du tecknar. Vissa bilåterförsäljare erbjuder egna billån. Många nybilsköpare väljer att teckna dessa lån. De lånen omfattas dock av flera restrektioner.

Du får exempelvis inte sälja bilen under den tid som du har låneskulder kopplade till bilen. Din bil ägs av bilåterförsäljaren och dennes bank till dess att skulden är till fullo betald. Det är inte säkert att bilåterförsäljaren är i en sådan position att denne kan erbjuda billån bäst ränta. Att låna genom en bilhandlare kan dessutom medföra vissa extrakostnader som fakturaavgifter och uppläggningsavgifter. De samlade avgifterna gör att räntan blir högre. Oftast kan du inte förhandla bort avgifterna för att få en lägre ränta.

För att slippa att betala dyra räntor och extrakostnader väljer många att teckna ett privatlån. När du tecknar ett privatlån behöver du inte betala kontantinsatsen om 20 % och du har heller inga skulder till din bilhandlare. Det betyder att du är fri att sälja bilen när du vill även om du har lånekostnader kvar på bilen. Om du tecknar ett privatlån kan du dessutom låna upp till 100 % av bilens värde istället för 80 % som gäller vid billån.

Tänk på att ett privatlån har lång löptid. Det innebär att du kan välja under hur lång tid som du vill betala tillbaka lånet. Om du tecknar ett billån via en återförsäljare är det ofta återförsäljaren som bestämmer hur lång återbetalningstiden ska vara. Det kan medföra att månadsavgifterna blir högre.

Därför ska du välja Autofin.se​

Autofin.se hjälper dig att lista och jämföra olika billån online. Vi kan branschen och vet var lånen med lägst ränta finns. Vår gedigna erfarenhet gör att vi kan lämna värdefulla rekommendationer som hjälper dig att undvika de vanligaste fallgroparna kring billån ränta.

Våra listor uppdateras ofta vilket gör att du snabbt kan se vilka långivare som ger bäst ränta. Du tjänar på att jämföra ofta eftersom räntor billån kan förändras flera gånger om året. Via oss kan vi även ge dig en generell vägledning kring lån och bilköp. Du kan ta del av artiklar som ger dig tips och inspiration. Vi tror att informerade bilägare är bättre bilägare. Om du har tillgång till bättre information kan du ta bättre avvägda beslut.