Så gör du för att hyra bil billigt

Förr ägde man sin bil. Nu kan man både äga, låna och hyra bilar. Bilmarknaden utvecklas så det knakar och allt fler bilister ser fördelar med att hyra sina bilar istället för att äga dem.

Det är inte svårt att förstå varför. Ett bilägande är förknippade med dyra fasta kostnader och på lång sikt kan ett bilägande ses som en form av kapitalförstöring, detta då bilen minskar i värde varje år. När du hyr en bil tar du inga direkta ekonomiska risker och du får ett friare ”bilägande” än om du skulle privatleasa bilen. När du leasar bilen binder du oftast upp dig för flera år framåt.

De flesta har svårt att planera sin ekonomi flera år framåt och många behöver inte ens en bil under så lång tid. När du hyr bil privat lånar du bara bilen under den tid som du behöver den, sedan lämnar du tillbaka bilen – smidigt och enkelt.

Den moderna människan kräver moderna lösningar. Förr var vi hänvisade till att äga våra bilar om vi ville ha en bil. Nu för tiden är möjligheterna flera. År 2020 är det nästan lika vanligt att hyra bil eller att leasa en bil som att äga den. Faktum är att leasingen och biluthyrning ökar i Sverige. Allt fler billister inser att det inte lönar sig att äga bilen om man mest kör fram och tillbaka till mataffären för att köpa en liter mjölk.

Leasing är ett alternativ till bilägande. Men att leasa en bil passar inte alla förare. Att leasa medför en mängd restriktioner och om du vill lämna tillbaka bilen i förtid måste du betala höga avgifter. Därför har fenomenet att långtidshyra bil seglat upp som ett alternativ till leasing. När du hyr bil privat slipper du binda upp dig i långa och omöjliga avtal och du slipper dessutom obehagliga överraskningar.

Hyrbilsföretag i Sverige

Sverige är ett land med många hyrbilsföretag och alla uthyrningsfirmor har sina regler och villkor kring deras bilar. Om du vill hyra bil billigt rekommenderar vi dig att jämföra olika hyrbilsföretag genom att ställa företagens priser mot varandra. Nedan ser du de vanligaste hyrbilsföretagen som erbjuder hyrbilar i Sverige.

Avis hyrbil

Avis hyrbilar

Avis erbjuder ett stort utbud av hyrbilar. Avis finns på många platser runt om i landet. Bland annat på flygplatser och i stadskärnor. Hyr allt från småbilar till stora skåpbilar.

Hertz hyrbil

Hertz hyrbilar

Hos Hertz kan du hyra kombibilar, småbilar, skåpbilar, minibussar, pickup eller lätt lastbil. Alltid med flexibla avbokningsmöjligheter. 

Europcar hyrbil

Europcar hyrbilar

Europcar har 72 uthyrningsstationer i Sverige. Hyr personbilar, transportbilar eller minibussar av Europcar. 

Långtidshyra bil

Företaget AVIS är en av alla de hyrbilsfirmor som erbjuder långtidsuthyrning av bil. Hos AVIS hyr du bilen upp till 12 månader och du kan avsluta avtalet när du vill utan att betala någon straffavgift. Hos de flesta hyrbilsföretag ingår försäkringar, skatt, service, förvaring av sommar- och vinterdäck, och kostnad för besiktning.

Att köra en hyrbil är i dagsläget något dyrare än att leasa en bil, men när du hyr bilen får du större flexibilitet. Om du vill hyra en bil besöker du din närmaste hyrbilsverkstad. Det kan vara värt att nämna att inte alla hyrbilsföretag erbjuder tjänster som långtidshyra bil. Långtidsuthyrning är fortfarande en ganska ny företeelse och tjänsten har ännu inte lanserats i hela landet. Om företaget inte erbjuder långtidsuthyrning kan du oftast hyra bilen per dag istället. En hyrbil kostar från drygt
50 kronor per dag.

Hyra bil

Läs avtalet när du ska hyra bil privat

Du ska aldrig skriva på ett avtal innan du har läst villkoren som står i det. Det gäller för alla situationer i livet och hyrbilsbranschen är inget undantag. Det är viktigt att du förstår alla villkor i avtalet innan du skriver på. Om någonting är oklart ska du be försäljaren att förtydliga och eventuellt skriva om avtalet. Hyrbilsbranschen är vanligtvis flexiblare än leasingbranschen, oftast kan du skräddarsy din hyrbil på ett bättre sätt än om du skulle leasa den. Därför kan det vara värt att välja bort dyra tillvalsfunktioner eller extra utrustning som du aldrig använder för att få ett lägre pris. Genom att använda dig av våra listverktyg kan du skapa dig en uppfattning om den prisbild som din hyrbil kommer att ha innan du beger dig till bilhandlaren.

Det är alltid svårt att ge generella råd i specifika situationer. Det är många faktorer som är avgörande när du ska hyr bil eller långtidshyra bil. Som privatperson brukar hyrbilskostnaden vara mellan
5 000 kronor – 10 000 kronor per månad, inklusive moms. Det är viktigt att månadspriset står specificerat i avtalet innan du skriver på. Var också särskilt uppmärksam på att priset anges inklusive moms. Många bilhandlare slarvar med prisuppgifterna och kan redovisa priset exklusive moms även till privatkunder. Det har ofta att göra med att uthyrningsföretagen förhandlar med andra företag och företagskunder, snarare än privatpersoner.

Om du behöver en bil under en kort period är det billigare att hyra än att leasa. Om du planerar att köra samma bil i mer än 3 år är det billigare att äga bilen. Din privatekonomi avgör vilken bil du har råd att hyra men också hur länge du har råd att hyra den. Ett långsiktigt hyrande eller lånande kräver i regel en högre inkomst.