Upptäck fördelarna med bildelning

Delningsekonomin är långt ifrån en tillfällig fluga. Marknaden har exploderat på senare år och idag kan du låna det mesta av de flesta. Du kan till och med ansluta dig till sajter online som arrangerar organiserad uthyrning. Då kan du hyra saker av personer från hela landet. Bilpool är en sådan tjänst. Bilpool är även känt som carsharing eller bildelning. Med bildelning kan du hyra bilar av personer i din närhet. Flera bilar marknadsförs som nyckelfria bilar. Det betyder att du kan låsa upp och använda bilen utan att använda en nyckel. Bilens ägare behöver inte närvara vid uthyrningen om det finns ett nyckelfritt system installerat i bilen. För rätt person kan det bli mycket billigare att ägna sig åt bildelning än att äga en egen bli. Carsharing passar främst personer som kör mellan 200 mil – 1 000 mil per år.

Bildelning

Bilpool blir allt vanligare

Delningsekonomin börjar ta fart på allvar i Sverige. Istället för att köpa bilar, verktyg och andra vardagsföremål kan man dela dem med andra. Det är ett perfekt sätt att värna om miljön samtidigt som man får tillgång till de prylar man behöver, när man behöver dem.

Att köpa en bil och använda den två gånger i månaden är ett ganska ansvarslöst ekonomiskt beslut. Då tjänar du på carsharing eller bildelning som vi säger på svenska. Många tror att det är en smal marknad mest anpassad för entusiaster, men så är det inte. Faktum är att fler och fler bildelningssajter dyker upp på nätet. Via dessa sajter kan du hyra bilar av helt vanliga människor. Oftast är det företaget som äger sajten som står som uthyrare och som ansvarar för alla transaktioner kring biluthyrningen. Du betalar aldrig pengar till bilägaren direkt i handen.

Bildelning är ett effektivt komplement till redan etablerade hyr- och lånelösningar som leasing och uthyrning via biluthyrare och bilåterförsäljare. Sajter för bilpool fungerar som din egen privata bilpool där du fritt kan välja bland de bilar som finns ute till uthyrning. Många bildelningsföretag erbjuder så kallade nyckelfri uthyrning. En nyckelfri uthyrning innebär att uthyrningsföretaget har installerat en speciell teknik i ägarens bil. Tekniken möjliggör en minimal kontakt med bilägaren. Uppgifter som körsträcka och mätarställning registreras automatiskt. När din hyrtid har gått ut lämnar du tillbaka bilen.

Så fungerar carsharing

Det finns många organiserade bilpooler att ansluta sig till. En organiserad bilpool kan sägas vara en bilpool som anordnas av ett företag och inte av dina tre närmaste arbetskollegor. De flesta organiserade bilpooler fungerar på samma sätt; du betalar för tiden som du använder bilen. Men det finns ändå vissa saker som du måste vara uppmärksam på när du ansluter dig till en bilpool online för första gången.

Läs noga igenom villkoren för uthyrning. Vissa uthyrare vill att du lämnar bilen på en förutbestämd plats, andra uthyrare går med på att du lämnar bilen direkt till nästa person som ska hyra bilen. Förvissa dig om att kostnad för drivmedel ingår i priset. Om drivmedel inte ingår kan det generera dyra extrakostnader. De flesta bilpoolsföretag tillhandahåller dock olika bensinkort där företaget står för räkningen. Din del av drivmedelspriset läggs på uthyrningskostnaden. Om du hyr en elbil får du oftast all utrustning du behöver av företaget för att kunna ladda hemma. Var särskilt uppmärksam när du läser delen om självrisk. Vid bildelning kan självrisken vara mycket hög därför kan det ibland krävas en extra tilläggsförsäkring.

Carsharing

Så vet du att en bilpool passar dig

En bilpool har många fördelar men faktum är att konceptet inte passar alla. I vissa fall kan det vara mer ekonomiskt fördelaktigt att hyra en bil eller att ta ett billån och köpa och äga bilen själv. Undersökningar visar att bilpool passar bäst för dem som kör någon gång i månaden eller ett par gånger i veckan. Bilpoolen är med andra ord utformad för personer som kör mer sällan. Om du kör ofta tjänar du på att köpa en egen bil. Konsumentverket rekommenderar bilpoolslösningar till personer som kör mellan 200 mil – 1 000 mil per år. Tänk på att kostnaden per kilometer är dyrare om du lånar bil av andra än om du kör en hyrbil. Därför passar bilpool främst den som kör kortare sträckor.

För att bilpoolsupplägget ska passa dig måste det finnas anslutna bilar i området där du bor. Du har inte större nytta av carsharing om du måste åka 10 mil för att få tag i en lämplig bil. Det är viktigt att det finns anslutna bilar som passar dina behov. Om du ska forsla bort prylar måste du ha en större skåpbil. Om du ska köra i stadstrafiken måste du ha tillgång till en liten och smidig bil.

När du hyr bil av andra måste du planera ditt bilåkande på ett helt annat sätt än om du har en egen bil. Bilen du är intresserad av kan ha en hög uthyrningsgrad. Det betyder att du måste få ut det mesta av körningen när du hyr bilen. Planera körsträckan i innan du åker, då vet du hur lång tid körningen kommer att ta.

Hyr ut din bil

Hyr ut din bil genom en bilpool och tjäna pengar när du inte använder bilen. En perfekt sidoinkomst, som är näst intill en passiv inkomst. Det enda du behöver göra är att ansluta dig till en bilpool och ha bilen tillgängligt för personer som vill hyra din bil när du själv inte använder den.