Billeasing företag – det nya sättet att "äga" en företagsbil

Förr fick de anställda tjänstebilar som en löneförmån. Idag får man en företagsleasad bil eller ett företagskort för resande istället. Det är inte svårt att förstå varför. Att ha stående konton hos ett taxibolag eller att leasa en bil är oftast billigare än att äga en företagsbil. När du hyr bilen står leasingföretaget för alla risker. Det enda du behöver göra är att betala fakturan och köra. Tänk dock på att billeasing för företag medför flera restriktioner. Därför är det viktigt att skriva ett bra leasingavtal innan man kör iväg med sin nya bil. Då vet alla parter vad som gäller och man kan alltid hänvisa till avtalet om det skulle uppstå några problem.

Borta är tiden då företag hade höga kostnader för tjänstebilar i den egna bilparken. Nu för tiden erbjuds de anställda resor med taxi, hyrbil eller en leasad företagsbil istället. Att ha en leasingbil för företag är ett bra sätt för mindre företag att växa utan att binda upp kapital i dyra driftkostnader kopplade till tjänstebilar.

Att leasa bil för företaget innebär att ditt företag hyr bilen av ett leasingbolag. Varje månad betalar ditt företag en avgift till leasingbolaget. I gengälld får du använda bilen inom ramen för det avtal som du har skrivit med leasingföretaget. Avtalet klargör; alla parter vet vad som gäller och man kan enkelt hänvisa till avtalet om problem uppstår. Tänkt dock på att om bilen används privat kommer du förmånsbeskattas för bilen. På Skatteverket kan du räkna ut vad beskattningen kommer bli för specifika bilmodeller. 

Tänk på att billeasing för företag medför flera begränsningar jämfört med ett vanligt bilägande. När du hyr bilen får du inte köra längre än det milantal som står skrivet i avtalet. Om du skulle överskrida milantalet kan företaget få betala höga extrakostnader. Det kan även tillkomma kostnader för reparationer som inte omfattas av avtalet. Vidare kan det vara mycket svårt att avbryta ett leasingavtal i förtid. Oftast är ett tidigt avslut förknippat med mycket höga kostnader. Var därför särskilt noga med valet av bil. Välj bara bilar som du med säkerhet vet att du kommer att behålla under hela leasingperioden.

Företagsleasing bil

Företagsleasing har flera fördelar

Företagsleasing har flera fördelar. Företaget vet alltid vad bilägandet kommer att kosta och ni kan lätt budgetera för alla kostnader under hela leasingperioden. Utöver detta brukar det även ingå ett grundläggande försäkringsskydd i leasingavtalet. Dessutom är avgiften för leasingen avdragsgill till 50% av momsen.

Genom att leasa bil för företag slipper ni binda upp kapital som annars skulle ha använts till den dagliga driften av företaget. Att hyra en bil innebär att du frigör rörelsekapital.

Så gör du för att leasa bil företag

Det är enkelt att leasa en bil. De flesta stora biltillverkare har utformat egna leasingtjänster. Ibland kan du skräddarsy avtalet för att passa dina behov, men den möjligheten varierar mellan biltillverkarna.

Privata bilåterförsäljare erbjuda också företagsleasing men oftast samarbetar dessa återförsäljare redan med biltillverkarna. Vissa banker kan också erbjuda leasing. Vilket leasingalternativ som passar dig bäst avgörs av ditt företags ekonomiska situation. Många företagare väljer att förhandla direkt med billeverantörerna för att slippa alla mellanhänder.