Jämför billån innan du bestämer dig

Vi jämför som aldrig förr, det är förståligt. Varför ska man inte jämföra billån när det finns pengar att spara? Många nybilskunder väljer att teckna billån då ett bilköp är en relativt stor utgift för de flesta hushåll. Det är viktigt att jämföra billån för att få den bästa räntan, men det är minst lika viktigt att jämföra typ av lån. Många bilköpare tänker inte på att billånet är förknippat med flera villkor som kontantinsatser och extrakostnader. Vid billån står bilen som säkerhet. Det betyder att din bilåterförsäljare eller bank kan återta bilen om du inte kan betala för den längre. Det är bara du som kan avgöra vilken typ av billån som är bäst för dig. Din privatekonomi avgör vilka lånmöjligheter du har. Oftast tas en UC innan man får billånet beviljat. Men man kan även låna utan UC.

Du är inte ensam om du går i bilköpartankar. Men bilar är dyra i både drift och inköp och de flesta hushåll tycker att det är en stor utgiftspost, särskilt då kontantköp binder onödigt kapital i bilen. Kapital som du aldrig får tillbaka eftersom alla bilar har en årlig värdeminskning. Därför finns billånet. Billånet hjälper dig att frigöra din privatekonomi vilket gör att du kan investera i flera saker samtidigt. Det kan vara svårt att välja rätt och billigt billån när alla aktörer säger att de erbjuder de bästa villkoren. Genom att använda dig av jämförelsesajter när du jämför billigaste billånet 2024 sparar du både tid och pengar.

Jämföra billån

Jämförelsetjänster för billån

Många jämförelsesajter samarbetar med långivare, det innebär att jämförelsesajterna kan erbjuda en komplett bild av den nuvarande lånemarknaden i Sverige. Det är lätt att jämföra billån online, det enda du behöver göra är att välja en sajt som du litar på och fylla i de efterfrågade uppgifterna. Sedan presenteras de lånealternativ som bäst stämmer med dina valda kriterier.

Många väljer även att jämföra resultaten från flera olika jämförelsesajter. Det är vanligt att en sajt listar ett lånevillkor som den andra sajten inte gör och det är onödigt att gå miste om bra erbjudanden.

Hos Autofin.se får du all information som du behöver gällande bilfinansiering. Vi hjälper dig att förstå lånmarknaden samt tipsar dig om vilket lån som är bäst för dig. Genom att använda våra rekommenderade jämförelsetjänster ser du snabbt vilket lån som ger dig bäst ränta för billån. På vår sajt kan du även läsa artiklar om olika låntyper. Autofin.se är en ny aktör på den svenska lånmarknaden. Vi vill guida våra besökare till bättre bilköp och bättre finansieringslösningar.

Lendo billån

Zmarta billån

Sambla

Sambla billån

Freedomfinance

Freedom finance

Var noga i valet av billigaste räntan billån

Det är lätt att tro att lånet med billigaste räntan billån också är det bästa billånet. Oftast är det så, men inte alltid. Ett billån med låg ränta kan ha kort löptid. Det ger dig låga räntor men amorteringarna blir relativt hög då lånet måste betalas tillbaka på kortare tid. Välj ett lån som har en återbetalningstid som du känner att du kan klara av och som följer bilens värdeminskning. Minskningen är olika mellan bilmodeller och bilmärken. Men om man sköter om sin bil och håller den i bra skick med bra bilvårdsprodukter minskar inte värdet lika snabbt. Tänk på att ett billån måste betalas tillbaka även om din privatekonomi förändras av att du till exempel blir arbetslös. Detta måste du ta i beaktande när du tecknar lånet. Se inte bara till din nuvarande ekonomiska situation. Planera även för hur den kan komma att förändras i framtiden.

Många väljer att teckna billån direkt från bilåterförsäljaren när de ska köpa en ny bil, i hopp om att återförsäljaren kan ge en billig ränta för billån. Kanske känner man inte till att det finns andra långivare som kan erbjuda en bättre ränta. Bilåterförsäljare kan sällan ge den bästa räntan, även om de ibland har bra kampanjer. Vissa återförsäljare erbjuder en ränta runt 3 % – 4 %. Det är inte en jättehög ränta och många kan tycka att det är en acceptabel räntenivå. Man ska dock komma ihåg att räntesnittet bland bilåterförsäljare inte är 3 %. Det är inte ovanligt att bilhandlare erbjuder räntor kring 6 % – 7 %. Andra aktörer kan erbjuda billån från strax under 3 %. Du kan tjäna stora summor varje månad på att göra en korrekt ränteanalys av dina potentiella långivare.

Billån eller privatlån – vilket lån är bäst?

Billån

Hör du till dem som inte bryr sig om räntesatsen när du ska låna? När du jämför billån är det dock bra att känna till billånets restriktioner innan man bestämmer sig för valet av lån. Om du tecknar ett billån måste du betala 20 % av bilens värde genom en kontantinsats. Det betyder att du måste ha tillgång till ett visst eget kapital för att kunna teckna ett billån. Bilen gäller dessutom som säkerhet för lånet. Det innebär att din bilåterförsäljare kan ta tillbaka bilen om du inte kan betala skulderna, detta då återförsäljaren äger bilen till dess att bilen är betald. Vidare får du inte sälja bilen vidare till någon annan så länge som du har lån kvar att betala på bilen. Vid försäljning måste lånen lösas. Alternativt skrivas över till den nya ägaren.

Om du tecknar ett privatlån behöver du inte betala någon kontantinsats då bilen inte står som säkerhet för lånet. Vid privatlån står exempelvis ditt hus som säkerhet för lånet istället. Det betyder att du är fri att sälja bilen när du vill, då inga skulder finns kopplade till bilen. Med ett privatlån kan du låna upp till 100 % av bilens värde istället för upp till 80 % som vid ett billån.

Privatlån

Många bilköpare väljer att teckna ett privatlån istället för ett billån med låg ränta då privatlånet ger större frihet och flexibilitet. Var dock särskilt uppmärksam när du ska teckna ett privatlån utan säkerhet för att köpa bil. En bank kan aldrig låna ut pengar utan någon säkerhet. Om banken erbjuder dig ett lån utan säkerhet innebär det att räntan är betydligt högre än vid andra lån. Den höga räntan utgör alltså en säkerhet för lånet. Det garanterar banken en viss ränteinkomst kopplat till ditt lån.

Det finns inget enkelt svar att ge gällande valet av billån. Det är bara du som kan avgöra vilket lån som passar dig bäst. Det råd vi kan ge dig som saknar eget kapital är att teckna ett privatlån. Om du istället har en fast anställning med en god inkomst kan du teckna ett billån.