Vilket är det bästa billånet 2024?

Lånet som alla vill ha – det bästa billånet. Det är inte lätt att hitta. Men genom att jämföra billån hos olika långivare ökar du dina chanser att hitta rätt. Det finns många sätt att jämföra på. Du kan jämföra online och du kan jämföra med papper och penna. Du kan även kontakta din bank för att förhandla om räntorna. Många föredrar att jämföra online då man snabbt får tillgång till flera olika långivare. Men du måste vara noggrann när du väljer typ av lån. Ska du välja ett billån eller ett privatlån? Det är din privatekonomi som avgör. Ett billån kräver alltid en kontantinsats om 20 % och bilen gäller som säkerhet för lånet. Vid ett privatlån gäller inte bilen som säkerhet och du behöver inte betala någon kontantinsats.

Alla vill hitta det bästa billånet. Det är inte svårt att förstå, det finns nämligen pengar att spara. En välplanerad privatekonomi är avgörande för att du ska klara av att hantera dina amorteringar. Samtidigt är låga lånkostnader avgörande för att du ska ha en god privatekonomi, det ena ger det andra. Få nämner bilköp samtidigt som de pratar om en god privatekonomi. Men faktum är att bilen är en nödvändighet för många familjer. Även om allt fler åker kollektivt har kollektivtrafiken inte byggts ut i sådana volymer att alla kan utnyttja den. Det är inte särskilt lätt att släpa med sig
hockey- eller fotbollsutrustningen på bussen.

I en tid då alla sajter online säger att de erbjuder det bästa billånet kan det vara svårt att veta vilken sajt som verkligen är den bästa. Det generellt bästa billånet behöver inte vara det bästa för dig och din situation. Därför måste du ta hänsyn till personliga förutsättningar även om du väljer att jämföra online. Genom att ange de kriterier som du vill att ditt billån ska ha presenteras du med en generell lånebild. Se resultatet som en fingervisning för hur mycket ditt framtida billån kommer att kosta.

Tänk på att din bank inte nödvändigtvis erbjuder dig bästa billånet gällande ränta och lånevillkor. Det flesta banker är visserligen beredda att sänka räntan för sina trognaste kunder. Nu för tiden finns det dock flera specialistbanker online som specialiserar sig på billån. Dessa banker kan oftast erbjuda ännu bättre villkor.

Bästa billånet

Så gör du för att jämföra och hitta det bästa billånet

Det är lätt att tro att alla jämförelsesajter listar alla tillgängliga lån, så är inte fallet. Vissa sajter är oberoende och andra sajter samarbetar med ett urval av banker. Det betyder att du inte får tillgång till alla erbjudanden. Det är omöjligt att se alla erbjudanden som finns vid alla tider på dygnet. Men det kan vara värt att använda sig av flera olika jämförelsesajter samtidigt för att täcka in så många långivare som möjligt.

Du kan även använda en mer traditionell förhandlingsteknik men applicera en modern tvist. Tack vare jämförelsesajternas framfart har många lånekunder upptäckt att de kan sätta extra press på sina banker vid en mer traditionell ”öga-mot-öga”-förhandling. Du kan skriva ut listor från jämförelsesajter och visa dem för din bankman. Genom att visa listorna kan du bevisa att det finns långivare som är villiga att ge dig en viss räntesats. Då bankerna vill värna om sina kunder händer det att de går med på en lägre ränta om de blir överbevisade.

Billån eller privatlån – vad passar dig bäst?

Billån

Många lånekunder vet inte att ett billån kräver en kontantinsats. Kontantinsatsen uppgår alltid till 20 % av bilens värde.

Även om man har bra koll på villkoren för ett billån och vet vad ett lån innebär är det ändå lätt att falla för bilåterförsäljarnas billån. Vissa tycker att det är bra att bilåterförsäljarna erbjuder egna lån då finansieringen avklaras direkt vid köpet. Men rent privatekonomiskt kan det vara en mardröm. Många bilåterförsäljare erbjuder betydligt högre ränta än vad andra långivare gör. Särskilt om det är en mindre bilåterförsäljare som inte är ansluten till en nationell eller internationell kedja. Om du tecknar ett billån hos en bilåterförsäljare får du räkna med en effektiv ränta om 3 % – 7 %. Räntan blir oftast högre då det tillkommer extra avgifter som fakturaavgifter och uppläggningsavgifter.

Ett billån innebär dessutom vissa restriktioner. Du får inte sälja bilen så länge som du har låneskulder kopplade till bilen. Din återförsäljare och dennes bank äger bilen till dess att skulden är betald.

Allt detta sammantaget gör att många väljer att teckna ett vanligt privatlån istället.

Privatlån bil

När du tecknar ett privatlån behöver du inte betala någon kontantinsats. Det betyder att du kan låna upp till 100 % av bilens värde utan att tillföra något eget kapital. Det passar dig som tillfälligtvis inte kan få loss kapital för en kontantinsats. När du tecknar ett privatlån är du fri att sälja bilen när du vill även om du har skulder kvar på lånet. Det möjliggörs av att villkoren för privatlån och billån ser olika ut.

Vid privatlån står inte bilen som säkerhet för lånet. Ett billån medför att bilen står som säkerhet för lånet. Därför kan återförsäljaren återta bilen om du inte kan betala för den längre.

När du tecknar ett privatlån kan du bestämma hur lång löptid lånet ska ha. Om du tecknar lånet direkt hos din bilhandlare är det oftast bilhandlaren som bestämmer löptiden. Det kan betyda att billånet har en högre månadskostnad då lånet måste betalas tillbaka på en kortare tid.

Generellt kan man säga att din privatekonomi och dina personliga preferenser är avgörande för valet av lån. Vissa har en ordnad ekonomi och drabbas inte så hårt av något högre räntor. Andra värdesätter flexibilitet och lägre kostnader spridda över flera år. Det finns inget rätt och fel och man kan oftast inte säga att det ena alternativet är bättre än det andra.